Interview with MXGP rider Jago Geerts!

Preden se spustijo prva vrata, našim dirkačem na hitro zastavimo pet vprašanj. Danes je na vrsti Jago Geerts. Z njim smo se pogovarjali pred prvo dirko v Argentini. Po zelo uspešni karieri v MX2 (štirikrat srebrna medalja, enkrat bronasta in 24 zmag na dirkah GP) bo Belgijec v sezoni 2024 naredil prve korake v MXGP.

Čeprav se je na svoji prvi dirki MXGP nesrečno poškodoval, mu želimo hitro okrevanje in še večjo vrnitev v najkrajšem možnem času.

5 vprašanj za Jago Geertsa

Bliža se vaš debi v MXGP. Ali je zaradi tega nekaj stresa?

"Ne, sploh ne. Veselim se ga. Argentina je ena najlepših dirk za veliko nagrado v sezoni. Proga se nahaja sredi gozda, obkrožena pa je z nekaj čudovitimi jezeri. Zelo mirno okolje. V zadnjih dveh letih sem se tam tudi zelo dobro odrezal (drugo mesto leta 2022, zmagovalec leta 2023). Tako da mi je proga precej prijetna. Prvi dirkalnik GP je vedno nekaj posebnega. Končno je priprav konec. Končno začnemo s pravim delom. Poleg tega bo to moj prvenec v MXGP. To je res nekaj posebnega."

Kako je potekal prehod z motocikla 250 na 450?

"Precej dobro. Na motokrosu narodov sem dvakrat vozil 450, vendar se ti motocikli ne morejo primerjati z mojo sedanjo Yamaho. Šlo je le za to, da sem pozimi našel pravo nastavitev. Mislim, da smo v tem pogledu naredili precejšen napredek. Po naravi nisem agresiven voznik. Zato bi mi morala 450-ka ustrezati bolj kot 250-ka. 450 ima veliko več moči, zato ti ni treba voziti tako agresivno."

Ali ste zadovoljni s svojo pripravo?

"Na splošno se je izkazala precej dobro. Čeprav sem zaradi grde gripe začel nekoliko pozneje. S polnimi treningi sem lahko začel šele januarja. Zato je morala priprava - tako fizično kot na kolesu - napredovati precej hitro. Predsezonske dirke morda niso bile odlične z vidika rezultatov, vendar sem bil zadovoljen s samo vožnjo. In kar je najpomembneje: moji fizični testi so bili odlični. Bili so boljši kot ob istem času lani."

Leta 2024 ste se preselili v kategorijo MXGP. Prehod je opravila tudi celotna ekipa KEMEA Hansa Corversa.

"In tega sem zelo vesel. To bo moja sedma sezona s Hansom. V njegovi ekipi se dobro počutim. Nekateri kolesarji morajo vsake tri/štiri leta dihati drug zrak. Jaz ne. Jaz sem zvest. Tudi v običajnem življenju imam okoli sebe majhno, tesno povezano skupino."

S kakšnimi ambicijami začenjate svojo prvo sezono v MXGP?

"Občutek je, kot da bi začenjali od začetka. To je nov korak v moji karieri. Ne bom izvajal nepotrebnega pritiska nase. Kdo ve, morda bo to delovalo v mojo korist. Ali se lahko takoj potegujem za naslov svetovnega prvaka? No, seveda upam, da je tako, vendar bi bilo to hitro. Ko vidim, kako hiter je bil Gajser na pripravljalnih dirkah. Vau. Potem bom raje ostal skromen."