O nas

Ročno orodje Unior je mednarodno uveljavljen program družbe Unior, d. d.

Družba Unior spada med najpomembnejše predstavnike predelovalne industrije kovin na svetu. Svoje uspeh si je skozi leta zagotovila z odličnimi sinergijami in tremi proizvodnimi področji (ročno orodje, odkovki in sintrani izdelki ter namenski stroji). S slednjimi si je ustvarila uravnotežen portfelj dejavnosti. Pomemben dejavnik za uspeh so tudi zanesljivi odnosi z dobavitelji.

Tradicija – Sodobna tehnologija – prilagodljivi procesi

V Uniorjevem programu ročnega orodja je na leto izdelanih več kot 100 milijonov kosov orodja in pločevinaste embalaže. Program se je razvil iz bogate kovaške tradicije na Pohorju in v severovzhodni Sloveniji. V 19. stoletju je na Pohorju delovalo več manufakturnih kovačnic, v katerih so izdelovali kmetijsko in obrtniško orodje. Njihovo delovanje je bilo povezano s štirimi železarnami na tem območju. Prva tovarna kovanega orodja je bila ustanovljena v začetku 20. stoletja, leta 1919. Inženirja Mirko Bremec in Walter Mach sta v Zrečah, kjer ima Unior še danes svoj sedež, ustanovila Štajersko železoindustrijsko družbo. Ta je na takrat sodoben način proizvajala kovano orodje za kmetijstvo, rudarstvo in obrtništvo. Pozneje se je razvila v strojno kovačnico, ki so jo po drugi svetovni vojni prenovili. Po prenovi in končani gradnji so kovačnico leta 1947 preimenovali v Tovarno kovanega orodja Zreče. V drugi polovici 20. stoletja se je tovarna razvijala predvsem z vlaganjem v proizvodnjo ročnega orodja. Zaradi usmerjenosti v razvoj vsestranskega orodja se je tovarna leta 1974 znova preimenovala. Zdaj je bila znana kot Unior, tovarna kovanega orodja Zreče. V naslednjih desetletjih je družba Unior vzpostavila obsežno prodajno in distribucijsko mrežo po vsem svetu.

V 21. stoletje je Unior vstopil z izpolnjevanjem številnih zahtevnih standardov kakovosti in okoljskega ravnanja. Družba je že bila solastnica jeklarne v Štorah, kmalu pa je z lastnimi podjetji vstopila na ameriški, avstralski, ruski in kitajski trg. Unior je svetovna znamka ročnega orodja.