UNIOR ROČNO ORODJE VNOVIČ S PODPORO MLADIM NA PROJEKTU MLAD MEHANIK SLOVENIJE 2023

Kako pomembno je medsebojno povezovanje gospodarstva in poklicnih dejavnosti so vnovič dokazali v Unior ročnem orodju, kjer so po več kot uspešnem projektu Tekmovanje za znanje tokrat podprli projekt Mlad mehanik 2023. Organizator slednjega je revija Tranzit, ki tokrat organizira že tretje tekmovanje zapored. V letošnjem letu se je za laskavi naslov borilo 10 srednjih avtomehaničnih šol iz cele Slovenije, skupno 20 dijakov. Vsi obiskujejo tretji letnik srednjih šol, smer izobraževalnega programa avtoservis, kar pomeni, da bodo kaj kmalu krenili za iskanjem svojega poklica. Največ tako teoretičnega kot praktičnega znanja je izkazal Aljaž Platiše, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke. Nagrada tako že drugo leto zapored roma v Škofjo Loko.

Da je znanje na področju avtomehanike sestavljeno tako iz teoretičnega kot praktičnega dela so ta četrtek dokazovali tudi dijaki iz omenjenih srednjih šol. Tekmovanje se je letos odvilo že tretjič, udeležilo pa se ga je 10 šol iz celotne Slovenije: Celje, Domžale, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Škofja Loka in Velenje. Dijaki so reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se pomerili še pri menjavi pnevmatike, menjavi vložka sušilca zraka na Volvovem tovornjaku ter zaščiti in pripravi električnega vozila na servis na vozilu Ford Mustang Mach-E. Poleg veščin znanja, ki ga skrivajo v sebi, so namreč morali pokazati tudi svoje ročne spretnosti. Medtem ko je Aljoša osvojil prvo mesto, sta se na drugo in tretje mesto z minimalno razliko v končnem seštevku uvrstila Jaka Vlašič s Strojne šole Novo mesto in Staš Stropnik, ki je zastopal Šolo za strojništvo Velenje. Borut Štajnaher, organizator in urednik revije Tranzit, je ob tem poudaril pomen povezovanja in namen samega projekta:

»V zadnjih nekaj letih je še posebej opazno, da je poklic avtomehanika znatno v deficitu in da zanj žal primanjkuje interesa. Zato smo se odločili, da njegovo priljubljenost dvignemo na višjo raven, tako da povežemo gospodarstvo in šole. Nastal je projekt Mlad mehanik Slovenije, katerega namen ni le povezovanje gospostva in šolstva, temveč tudi povezovanje šol, ki vzgajajo dijake s podobnimi interesi na ravni celotne Slovenije, ob krepitvi zanimanja za tehnično kulturo. Ob tem pa smo tudi samo gospodarstvo približali dijakom, ter jim posredno predstavili, morda celo bodoče delodajalce.«

Ker pa se zavedajo pomena, da je ključ do uspešne kariere posameznikov predvsem v praktičnem izobraževanju in izpopolnjevanju, je k projektu pristopilo tudi podjetje Unior ročno orodje.

»Sodelovanje na projektih s srednješolci je za nas izrednega pomena, saj si nenehno želimo spodbuditi mlade k razvoju njihovih znanj, ter jih navdušiti za delo v strokovnih poklicih. Zato smo se tudi letos povezali z organizatorjem projekta Mlad mehanik Slovenije, Revijo Tranzit. Vsem udeležencem smo tako na tekmovanju predstavili naše izdelke, ter jim pokazali različne funkcionalnosti in rešitve pri vsakodnevnem delu. Kot velik zaposlovalec in ponudnik profesionalnih rešitev je namreč v našem podjetju zmeraj bila prioriteta izobraževati mlade in jim pokazati, kaj vse se zmore narediti z znanjem in inovacijami, ki stojijo za našimi rešitvami. Zavedamo se, da si bodo učenci s pridobljenim znanjem lahko utrli pot samostojnosti v poklicni karieri ter pri delu povečali svojo učinkovitost,« so sporočili iz Uniorja, Program ročno orodje.

Subscribe to our newsletter!

Sign up to get the latest news, updates, and special offers delivered directly to your inbox. Simple click on the button below and sign up for our newsletter.

Subscribe to our newsletter

(You can unsubscribe anytime)