Strateški pristop in kakovost proizvodnje za zadovoljstvo končnega kupca

»Sprehod po proizvodnji programa Unior ročno orodje«

Unior ročno orodje s svojo več kot 100-letno tradicijo nenehno skrbi za kakovost in profesionalno izvedbo svojega orodja. V Uniorjevem programu ročnega orodja je tako na leto izdelanih več kot 100 milijonov kosov orodja in pločevinaste embalaže. Slednja omogočajo obsežno prodajno in distribucijsko mrežo po vsem svetu, v več kot 120-ih državah sveta. Celovita in strateško načrtovana proizvodnja je tista, ki skrbi za kakovosten krogotok zapisanega. Prav zaradi tega smo se tokrat sprehodili po več kot 12.000 m² veliki proizvodnji, ki jo sestavlja kar 253 zaposlenih. **Vse z namenom ogleda poteka proizvodnje in občutka biti del zgodbe, ki cel svet oskrbuje in dobavlja s kakovostnim orodjem, pod blagovno znamko Unior. **

Kar nas je v začetku presenetilo je bilo dejstvo, da je v proizvodnji zaposlenih kar 35 % žensk, kar pomeni, da proizvajanje in obdelava ročnih orodij ni več le moška domena, temveč pri tem sodeluje tudi nežnejši spol. Delo poteka troizmensko. 40 % ljudi dela v eni izmeni, 35 % v dveh in 25 % v treh izmenah. To pomeni, da je nad samo kakovostjo in dovršeno proizvodnjo ročnega orodja prisoten nenehen nadzor.

Popotovanje po proizvodnem prostoru nas je popeljalo od začetka in do konca, kjer smo spoznali, da sam proces izdelave orodja vključuje tako narez, kovanje, mehansko obdelavo, vrtanje, struženje, rezkanje in posnemanje, kot tudi termično obdelavo, ki vsebuje t .i. poboljšanje. Nato sledi peskanje orodja ter namestitev površinske zaščite (kromiranje, fosfartiranje, črnjenje, cinkanje, lakiranje, …). Ob zaključku delovnega procesa pride na vrsto še sestavljanje in montaža. Tako je izdelek pripravljen za končnega uporabnika in vstop na ustrezno tržišče. Kljub temu, da se zapisan proces zdi morda enostaven, pa slednji zahteva kar nekaj znanja in veščin, ki jih izkazuje okrog 250 sodelavk in sodelavcev.

Z več kot 6.000 proizvedenimi izdelki se Unior ročno orodje danes uvršča med pet najpomembnejših evropskih proizvajalcev ročnega orodja. V proizvodnji se največ proizvede ključev, klešč, orodij v sklopu nasadnega programa, kolesarskega orodja, kovinske embalaže, orodja za delo pod visoko napetostjo in snemalcev. Tega v programu Unior ročno orodje največ dobavijo na raznolika tržišča. Prisotni so na vseh celinah in 120-ih trgih, večinoma pod lastno blagovno znamko, kjer pa se največ orodja izdobavi prav v evropske države.

Profesionalen pristop in razvoj na omenjenih segmentih trga se dokazuje v dejstvu, da pri proizvodnji ročnega orodja upoštevajo najnovejša tehnološka dognanja in se prilagajajo novim potrebam uporabnikov. Tudi z uporabo vrhunskih materialov, kot je krom vanadijevo jeklo, kar zagotavlja izredno dolgo življenjsko dobo Uniorjevih orodij. Slednje je povezano z dejstvom, da se Unior ročno orodje razvija pod lastnim razvojem in z lastnimi zmogljivostmi, kjer se razvijajo rešitve za posamezne panoge in industrije.

Vse to pa vključuje tudi nenehne investicije in razvoj samega proizvodnega procesa. Tako načrtujejo tudi v letu 2021, kjer so v planu investicije v nove tehnologije, za hitrejše in še bolj prilagojeno proizvodno delo. Prav tako je v tem trenutku v načrtu digitalizacija procesov dela, kar nakazuje na celovito spremljanje trendov in sodobnih pristopov.