Kitare svetovnega slovesa se urejajo v kitarski kliniki s posebej za to priložnost razvitim Unior orodjem

Kitara med glasbeniki velja za enega najbolj prepoznavnih inštrumentov, njene prodajne vrednosti pa v svetu dosegajo tudi vrtoglave milijonske zneske. Največ kitar naj bi bilo zabeleženih v ZDA, kjer se slednjih na leto proda od 600 do 700 milijonov, Španija, ki velja za zibelko kitare, pa izdela kar 800 tisoč akustičnih kitar na leto. Sam vrh tudi svetovne »kitaristične pravljice« kroji tudi Slovenec, Davorin Sever, izdelovalec kitar, ki je mnogim domačim, pa tudi svetovnim zvezdam in ljubiteljem tega inštrumenta poznan po vsem svetu. Česar številni ne vedo? Davorin v svoji t. i. »kitarski kliniki« za popravilo, servis in izdelavo kitar uporablja tudi Unior orodje, narejeno posebej za to priložnost.

Delavnice, ali tako imenovane »kitarske klinike«, danes Davorin Sever postavlja že po celem svetu. Ne le v Sloveniji, natančneje v Izoli, temveč tudi na Kitajskem, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in še kje. Skozi svoje 40-letne izkušnje, nešteto usposabljanj in vloženega truda je sprejel zavedanje, da je v tem svetu enostavno treba biti najboljši, in kar šteje največ, sta prav kakovost ter odnos do instrumenta, do materiala in nenazadnje do lastnika. Ob tem pa velik poudarek namenja tudi hitrosti in ceni. A dobre stvari zahtevajo svoj čas, zaveda pa se tudi, da štejeta drugačnost in unikatnost. Vse bolj je opaziti namreč, da si ljudje ne želijo več kopij izbranih kitar, kot jih imajo svetovni glasbeniki, temveč želijo nekaj lastnega, nekaj z osebnim pečatom. Kljub vsemu pa Davorin ob tem poudarja:

"Vse se začne z lesom, ki določi barvo tona in odzivnost. Največkrat uporabljen les je javor. Najboljša je kombinacija različnih vrst lesa, ker imajo različne tonske lastnosti. Glede na želeni zvok se potem izbira. Ljudje ponavadi ne vedo, kaj določena stvar pomeni. Če je vrat svetle barve, je tudi zvok bolj svetel. Smreka se kot les za električno kitaro izkaže za zelo dobro, saj ima najhitrejši prenos zvoka, 5900 metrov na sekundo. Od najbolj zanimivih oblik smo naredili kitaro v obliki avta, lokomotive, U2, marsikaj se da. Najbolj pomembno je, koliko kitara na suho odzvanja. Pomembno je, kako je les zlepljen, da ta 'počije', ko ga zlepimo. Da je kitara brez notranjih napetosti. Danes v tovarnah kitare zlepijo, jutri jo že naprej obdelujejo, kar pa ne gre, izdelava potrebuje svoj čas. Zaradi česar je tudi trajnejša, praktično za zmeraj, in manj občutljiva za zunanje vplive."

Kitarska klinika, obogatena z Unior orodjem

Na kitarski kliniki je vsaka kitara skrbno pregledana, kjer se največkrat menjujejo prav prečke, saj se te najbolj obrabijo, kot take pa neposredno vplivajo tudi na zvok, motnje v intonaciji in brenčanje strun. Prav zaradi tega, in z namenom doseči zastavljeno kakovost in zadostiti vsem potrebam in željam svojih strank, je Davorin v sodelovanju z Uniorjem razvili prav posebno ročno orodje:

»Imamo poseben postopek s posebnim orodjem, ki smo ga sami razvili in ga tržimo po vsem svetu. Imam svoj koncept, ki ni nobena skrivnost. Bolj točno, kot je narejeno, bolj kot se elementi, vrat, telo, prilegajo, manj je izgub prenosa vibracij. Les, kako potekajo žile, vse je pomembno, da je vrat stabilen, da se čim manj ukrivlja. Pomembno je, da pustiš, da se umirja – zalepiš, obdelaš in pustiš. Izdelava nove kitare tako traja do pol leta. Kakšno posebno delamo tudi dve leti, kar pa seveda stane".

V kitarsko kliniko največkrat prispejo kitare, ki so zanemarjene, saj lastniki ne upoštevajo spomladansko-poletnega oz. jesensko-zimskega režima. Kitara in les v slednji se namreč odziva različno na vlago, visoke in nizke temperature, saj je les vedno živ, je hidroskopičen, občutljiv na vlago ali vročino. Pri akustičnih se npr. odlepi kobilica, na katero so vpete strune. Mraz in vlaga škodujeta vratu, da popusti, se zvije, dobi večjo naklonino ali razpoka lak, če pa je suh zrak, v kurilni sezoni, pa pride do krčenja lesa.

"Vseeno gre za rokenrol, včasih komu, ki prinese zelo zanemarjen instrument, v šali rečem, da se deratizacija zaračuna posebej. Vidiš marsikaj, od maha do alg, kar res niso najbolj prijetni prizori. A včasih je očevidno treba kitaro tudi preizkusiti, koliko prenese," razloži Sever.

Naj si bo ohranjena ali zanemarjena, kitara je stvar duše. Igranje na kitaro nam mora biti v zadovoljstvo, da smo ob igranju sproščeni. Kitara je tako za glasbenike delovne orodje, s katerim kreirajo vrhunske melodije in dobre zvoke za svoje poslušalce. Prav zaradi tega je tudi izbor orodja, s katerim popravimo tak inštrument, ne le ključnega pomena, temveč zahteva veliko mero skrbnosti, kakovosti in profesionalnega pristopa. Unior ročno orodje, si prav s tem privilegijem, da skupaj z Davorinom Severjem omogoča popravilo številnih tudi svetovno priznanih in poznanih kitar, šteje v čast. Razvoj nadaljnih, za popravilo kitar primernih ročnih orodij, bo tako tudi v letu 2020 nov izziv, vse z namenom kreiranja vrhunskih melodij in zadovoljnih strank v »kitarski kliniki« doma in drugje po svetu.