Materials

Сигурност без абење.
Кога станува збор за алати како на пример клучеви и клешти за цевки, кои треба да издржат високи оптеретувања од особена важност се својствата како што се висока затегнувачка цвртстина, соодветна еластичност на материјалот и најниска можна подложност за пукање. Овие барања се задоволени од Премиум хром/ванадиум челикот, и челикот со легури од манган, хром, силициум и јаглерод. Алатите изработени од овој челик имаат долг работен век и се одличен избор за долгогодишна употреба.

Легиран челик за алат 31CrV3 , во согласно со директивата на ЕУ 2000/53/EC

 • 0,60% манган за поголема затегнувачка цврстина и еластичност
 • 0,60% хром за пониска подложност на пукање и поголема затегнувачка цврстина
 • 0,30% силикон за поголема еластичност
 • 0,35% јаглерод за соодветна цврстина на алатот.

Клучевите и клештите за цевки направени од хром/ванадиум челик со додадени легурни елементи за уште подобри својства имаат посебна ергономска форма, безбедни се за употреба и сега се карактеризираат со уште поголема отпорност на абење.

Одлучност, која може да издржи висок вртежен момент.
Помалата подложност на пукање е особено важна за алатот , како што се насадните клучеви. Челикот со поголема содржина на хром и манган гарантира поголема цврстина на истегнување. Соодветна содржина на јаглерод истовремено ја обезбедува соодветната цврстина на алатот. Премиум флекс хром ванадиум челик, заедно со легури на манган , хром и јаглерод, овозможува редизајнираните алати да издржат високи моменти на вртеж.

Легиран челик за алат 25CrMo4 , во согласно со директивата на ЕУ 2000/53/EC

 • 0,75% манган за поголема затегнувачка цврстина и еластичност
 • 1,00% хром за пониска подложност на пукање и поголема затегнувачка цврстина
 • 0,35% јаглерод за соодветна цврстина на алатот.

Алати направени од висококвалитетен хром ванадиум челик со поголем број на одбрани елементи на легури во својата содржина, сега можат да бидат уште подобро прилагодени на специфичните намени, поради нивната соодветност за високи вртежи и сила.

Трајност
Рачниот алат како што се одвртувачите, нивната сигурност , безбедност и долгиот век на употреба зависи од еластичноста и цврстината. Тие се произведени од специјален легиран челик за алат кој овозможува да се постигне повисока јачина поради поголемата содржина на избрани елементи на легури. Учеството на молибден во Премиум хард хром/ванадиум резултира со поголема издржливост, цврстина на истегнување и еластичност, додела учеството на силикон пак обезбедува поголема еластичност и помала подложност на пукање. Соодветната цврстина и отпорност на абење се постигнува со учеството на јаглерод.

Специјално легиран челик за алат 73MoV52 , во согласно со директивата на ЕУ 2000/53/EC

 • 0,60% манган за поголема затегнувачка цврстина и еластичност
 • 1,15% силикон за поголема еластичност и пониска подложност на пукање
 • 0,70% јаглерод за соодветна цврстина и отпорност на абење

Ладно кован челик со висококвалитетни карактеристики кои осигуруваат дека профилите сега ќе имаат уште подолготрајна сила, со извонредна цврстина на оска.

За оптимална контрола и сила на сечење
Челикот со средна содржина на јаглерод е особено погоден за клешти поради вградените елементи на легури. Заедно со цврстината постигната преку индуктивното калење, овој материјал овозможува извонредна сила на стегање. Клештите направени од различните варијанти на подобрен челик имаат соодветна цврстина и повисока цврстина на истегнување поради нивната поголема содржина на јаглерод. Мангонот исто така допринесува за подобрување , бидејки ја зголемува еластичноста на материјалот. Силиконот пак се користи за подобрување на еластичноста на материјалот, додека хромот ја намалува подложноста на пукање.

Легиран челик за алат C45E,во согласно со директивата на ЕУ 2000/53/EC и EN 10083-1 стандардите.

 • 0,45% јаглерод за поголема затегнувачка цврстина и еластичност
 • 0,70% манган за поголема цврстина на истегнување и еластичност
 • 0,30% силикон за поголема еластичност
 • 0,30% хром за пониска подложност на пукање и поголема затегнувачка цврстина

Клештите со оптимално индуктивно појачани челусти се карактеризираат со одлични затегнувачки својства, одличен зафат и флексибилни споеви.

Легиран челик за алат C60E во согласност со ЕУ Директивата 2000/53/EC и стандардите EN 10083-2

 • 0,60% јаглерод за поголема цврстина на истегнување и еластичност.
 • 0,70% манган за поголема цврстина на истегнување и еластичност
 • 0,30% силикон за поголема еластичност

Квалитетот на дизајнот и производството на висококвалитетните челични клешти со посебни својства овозможува ефикасно отсекување на тврда жица.

Ефикасност и издржливост под значителен притисок за кршење и деформација.
Градежните челици имаат посебни својства кои ја гарантираат нивната цврстина и еластичност , каква што е потребна за алатите како чеканите, стегите и клештите кои се изложени на голема сила за време на ковањето и стегањето. Челикот со средна содржина на јаглерод се користи за да се направат алати со повисока содржина на јаглерод , што резултира пак со подобра издржливост. Учеството на манган ја зголемува цврстината на истегнување и еластичност на материјалот , што е особено важно при услови на големи оптоварувања. Учеството на хромот ја намалува подложноста на пукање додека пак силоконот ја зголемува еластичноста на алатат подложен на силни сили.

Среден јаглероден челик C45R, според ЕУ директивата 2000/53 / EC и стандардите EN 10083-2

 • 0,45% јаглерод за поголема цврстина на истегнување и подобро калење
 • 0,70% манган за поголема цврстина на истегнување и еластичност
 • 0,35 % хром за поголема цврстина на истегнување и помала подложност на пукање
 • 0,20 % силикон за поголема еластичност

Чекан
Челикот со повисока цврстина на растегнување ја намалува можноста за формирање на нови пукнатини на ударните лица.

Извлекувач на котур
Челична алатка со висока содржина на јаглерод што може да издржи високи сили за повлекување. Висококвалитетниот материјал и добро дизајнираното производство обезбедуваат сила и издржливост.

Едноставно сечење
Специјалниот јаглероден челик кој покрај јаглерод, манган, силициум и хром содржи и ванадиум кој значително ја зголемува неговата карбидна тврдост. Столарските клешти направени од овој челик ја докажуваат нивната одлична ефикасност , дури и кога се користат на најтешките жици. Високата содржина на јаглерод резултира со повисока цврстина на истегнување на материјалот и зголемена издржливост. Подобрувањата направени по индуктивниот процес на ковање доведува до извонредно висока тврдост на вилиците.

Специјален јаглероден челик, во согласност со ЕУ Директивата 2000/53/ЕС и стандардите ЕN 10058

 • 0,80% јаглерод за поголема затегнувачка цврстина и издржливост
 • 0,70% манган за поголема цврстина на истегнување и еластичност
 • 0,30% силикон за поголема еластичност
 • 0,25% хром за поголема цврстина на истегнување и помала подложност на пукање.
Shark клешти
Овие силни клешти изработени од висококвалитетен материјал со посебен состав имаат исклучително флексибилни зглобови; нивната најзначајна карактеристика е способноста да пројдат и низ најтешките жици. Тие се карактеризираат со извонредна сила.
Најдобри механички својства.
Работните маси и количките за алат на Униор се дизајнирани така што алатите се видливо достапни и нивната поставеност е ефикасна и безбедна . Количките за алат и работните маси се направени од ладно валани листови со висок квалитет. Карактеристика на ладно валаните лимови се мазни површини и подобрена толеранција на сила. Висококвалитетниот лим и дизајнерски можност, како што се оптималното заострување на најтешко поставените делови, обезбедуваат поголема стабилност.
Одржување на достапноста на алатките во умот.
Висококвалитетна челична плоча е основниот материјал кој се користи за полиците, кутиите и другите додатоци кои се користат за чување и ефикасно ракување со алатите.Опремата и производите на работна маса се стабилни, цврсти и издржливи. Покрај квалитет , тие се карактеризираат и со добро дизајнирани конструктивни решенија кои ги прават соодветни за намената.
Безбеден за луѓето и животната средина.
Униор производите се заштитени од корозија. Висококвалитетните еколошки епоксидни бои се нанесени со премаз од прав. Овие бои се еколошки компатибилни , не содржат тешки метали и се безбедни за луѓето, што е потврдено и од страна на Меѓународниот институт за јавно здравје. Бојата се нанесува на дебелина од 90 микрони, со што се обезбедува одлични механички карактеристики и извонредна отпорност на ефектите од времето.